Étrend-kiegészítő nővények

A búzafű nem gyógyszer

Mire jó a búzafű? A búzafű frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mivel nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. A búzafű magas klorofil tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek...

A cékla jótékony hatásai

Cékla a zöldségek királynője. Kiemelkedő kalcium-, foszfor-, nátrium-, kálium-, és kén tartartalom. Rendkívül sok folsavat tartalmaz, mely a magzati fejlődés szempontjából különösen fontos. Kiváló vérképző. Festékanyaga a betanin, ami immunerősítő hatású. Elősegíti a...

A fokhagyma gyógyító titkai

Mire jó a fokhagyma? A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros...
Zeller – Te ismered?

Zeller – Te ismered?

Honnan származik a zeller? A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény.  Mire használják a zellert? A zellert több...

bővebben
Tőzegáfonya

Tőzegáfonya

Mire jó a tőzegáfonya? A tőzegáfonya flavonoid, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt hatása erősen antibakteriális és antioxidáns. Megelőzésre és kezelésre egyaránt ajánlott, bakteriális gyulladás és hólyaghurut esetén. A húgyúti fertőzések kezelése...

bővebben
Tökmag olaj

Tökmag olaj

Mire jó a tökmag olaj?   A tökmagból sajtolt, sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezett tökmagolaj régóta szerves része a népi gyógyászatnak, újabban azonban egyre többen felfedezik maguknak, így valódi reneszánszát éli. A hidegsajtolás során kinyert...

bővebben
Szőlő mag

Szőlő mag

Mit tartalmaz a szőlőmag? A szőlőmag a szőlő valamennyi jótékony összetevőjét koncentráltan és a szervezet számára könnyen hasznosítható formában tartalmazza. Legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatóanyagokat,...

bővebben
Szezámmag olaj

Szezámmag olaj

Hogy az arabok számára milyen értéket jelentett, talán az is tanúskodik, hogy Aladdin kincsekkel teli barlangját a "Szezám, tárulj!" jelige nyitotta ki.  Mire jó a szezámmag olaj? A szezámot több keleti kultúra afrodiziákumnak, vagyis a szerelmi vágyat serkentő, a...

bővebben
Sütőtök jótékony hatása

Sütőtök jótékony hatása

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin,...

bővebben
Spirulina: miért érdemes szedni?

Spirulina: miért érdemes szedni?

Mi a spirulina? Valódi szuperélelmiszer. A spirulina tulajdonképpen egy algafajta, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat. Legjobb minőségű protein ultra magas forrása. Tartalmazza a teljes...

bővebben
Spenót: ki kér?

Spenót: ki kér?

Miért együnk spenótot? Sokak számára a spenót egyet jelent az iskolai menzán kapott halványzöld, íztelen löttyel, emiatt kevesen szeretik. Pedig a spenót nemcsak igen egészséges, de sokféleképpen el is készíthető. A májusi piacok egyik főszereplője a harsogóan zöld...

bővebben
Shiitake gomba

Shiitake gomba

Honnan származik a shiitake gomba? A shiitake gomba egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. A shiitake gomba igazi csodaszerként ismert, hiszen kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan...

bővebben
Sárgarépa 9+1 csodája

Sárgarépa 9+1 csodája

Az a gyönyörű a sárgarépában, hogy tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal. Mi mindenre jó a sárgarépa? Köszönhetően a rosttartalomnak, a sárgarépa elősegíti az emésztést. A rost segíti a bélmozgás rendszerességét, így tisztítja a...

bővebben
Moringa oleifera magolaj

Moringa oleifera magolaj

Mi a moringaolaj, honnan származik? A nálunk még kevéssé ismert moringa olajat a Himalája lábánál őshonos fa, a moringafa (Moringa Oleifera) hosszúkás hüvelyében termő apró magokból préselik mechanikus eljárással, vagy oldószeres kivonással. A moringafa önmagában is...

bővebben
Mik azok az antioxidánsok?

Mik azok az antioxidánsok?

Mi jut eszünkbe a XXI-ik századi (főként) nagyvárosi életmódunkról? Rohanás, zaj, környezeti ártalmak, gyorsétkezés, egészségtelen (mennyiségi) táplálkozás, a napi zöldség és gyümölcs fogyasztás szinte teljes hiánya, stressz, rekord mennyiségű gyógyszer és mesterséges...

bővebben
Meggy felhasználása, jótékony hatásai

Meggy felhasználása, jótékony hatásai

A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Igen erős gyulladás csökkentő hatású, „elijeszti” a vírusokat. Melatonin („éjszakai enzim”) hatóanyaga miatt segít az alvászavarokban és kedvező idegrendszeri hatású is. Kiemelkedő mangán, kalcium, vas, kálium, magnézium,...

bővebben
Mangó

Mangó

A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája. A szerelem szimbóluma. A mangó nem csak különleges íz világának, hanem magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának is köszönheti, hogy nagy népszerűségnek örvend. Mit...

bővebben
Málna

Málna

Honnan ered a málna? A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt. Mire jó a málna? A málna, sok piros...

bővebben
Kurkumin – a kurkuma fűszer csodája

Kurkumin – a kurkuma fűszer csodája

Mi a kurkumin? Hol fordul elő? A kurkumin sárgásvörös kristályos anyag. A kurkuma fűszerben fordul elő a természetben; a növény latin nevéből kapta a nevét. A kurkuma név az arab kurkum ill. a perzsa karkam szóból származik, mindkettő sáfrányt jelent. A kurkuminoidok...

bővebben
Kiwi

Kiwi

Honnan ered a kivi neve? Nevét Új-Zéland nemzeti madaráról, a kiwiről kapta. Milyen jótékony hatása van a kivinek? A kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. A kivi egészségügyi előnyei közé tartozik a kollagén termelés fokozása,...

bővebben
Kendermagolaj

Kendermagolaj

Mire jó a kendermag olaj? A kendermagolaj rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük bizonyos krónikus betegségek rizikóját, és az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a szívünket, a vérereket, sőt még az idegrendszerünket is...

bővebben
Kakaó, kakaóbab

Kakaó, kakaóbab

Honnan ered a kakaó, a kakaóbab? A mexikói aztékoknál a királyok itala volt. Európában is elterjedt, de a jelenlegi ital formájában, ill. csokoládéban való felhasználási módja csak a XIX szd. végén alakult ki. Sok kiváló élettani hatása van, és az immunrendszert...

bővebben
Inulin

Inulin

Hol található az inulin és mi az? Forrásai a csicsóka, fokhagyma, banán, articsóka. Folyékony növényi étkezési rost, tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, védi és helyreállítja a bélflóra optimális állapotát. Összetett szénhidrátvegyület, a prebiotikumok egy...

bővebben
Homoktövis jótékony hatásai

Homoktövis jótékony hatásai

A homoktövis velő fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetet roborálja, fiatalítja. Táplálja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású,  elsősorban a májat regenerálja, tisztítja. Mivel a homoktövis velő...

bővebben