Chia magolaj

Honnan származik a chia magolaj?

Az azték zsálya, az „istenek étele” volt az aztékok szerint. őshazája Chile, Argentína, Mexikó. A chia eredeti jelentése „olajos”, amely utal magas zsírtartalmára: 30-34%-ban hordoz olajokat (zsírsavakat).  A chia magolaj gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsav tartalmának és kiegyensúlyozott omega-3 / 6 zsírsav arányának (3:1) köszönhető ezért ez az olaj az esszenciális aminosavak egyik legmagasabb minőségű forrása.

Mire van jótékony hatása a chia magolajnak?

A chia olajnak több mint a fele, omega3 zsírsavakból, alfa-linolénsavból és linolsavból áll. Ezek az anyagok jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, illetve a koleszterinszintre. Emellett az ilyen magas „jó” zsírsav-tartalom az érelmeszesedés és szívroham kockázatát is csökkenti.

Sokan minden reggel, magában fogyasztanak chia magolajat, ami bőségesen tartalmaz többek között proteint, vitaminokat (A, B1, B2,B3), antioxidánsokat, cinket, magnéziumot, foszfort és egyéb nyomelemeket.

Ez az értékes olaj, amelynek finom íze egy kicsit a diófélékre emlékeztet, népszerű összetevője salátaönteteknek, müzliknek és frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveknek is. A chia olaj elősegíti, hogy a vitaminok optimális módon szívódjanak fel az emberi szervezetben.  

A benne levő esszenciális zsírsavak, antioxidánsok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, a magas koleszterinszint létrejöttének megakadályozásában. Egyes kutatások szerint a prosztatarák gyógyításában szerepe lehet. A chia magból készült olaj sok-sok jótékony hatása mellett a magas omega-3 tartalom hihetetlenül jót tesz a bőrnek, fiatalon és feszesen tartja, hidratálja és selymessé teszi. Növeli a védekező képességét, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal látja el. Gyógyíthatja a hámlott bőrfelületet illetve az ekcéma kezelésére is gyógyír lehet.