Rob Reiner 2007-ben bemutatott „A bakancslista” című vígjátéka óta bakancslista készítése trendi elfoglaltság lett. Azonban a film témáját tekintve mégiscsak meggondolandó ez a tevékenység, ráadásul koránt sem vidám a mögöttes ok. Lévén két végstádiumban lévő rákos férfi utolsó időszakát „élvezheti” végig a néző. Bár tagadhatatlanul zseniális megformálást láthatunk a két főszereplő, Morgan Freeman és Jack Nicholson jóvoltából, azért mégiscsak amondó vagyok, hogy hagyjuk a bakancslistát másra…

Cél listád legyen, a bakancslista várhat!

Egyrészről senkinek sem kívánhatjuk, hogy bakancslistával pótolja az életében elmulasztott dolgait, és tegye ezt éppen akkor, amikor rájön, hogy már nem túl sok van vissza a földi életéből. Másrészről pedig sokkal jobb ötletünk van!

Készíts cél listát! Ne várj a holnapra, kezd el már ma. Mindegy hány éves vagy! Lehetsz 20, vagy éppen 80 is. A lényeg az, hogy tudatosan és tudattalanul is, teljesen más kép társul a bakancs listához, mint egy cél listához!

Miért ne bakancslista?

 • Mert a bakancslista a hiányon alapul. Azon, hogy mit mulasztottál el megtenni életed eddigi részében. Tehát mi az, amit feltétlenül pótolni akarsz még halálod előtt. Akkor, amikor már megfordíthatatlan a folyamat, de te még tenni akarsz, hiszen ezek az utolsó pillanataid, hogy ne hagyj ki dolgokat, élményeket.

Miért cél lista?

 • Azért, mert a célok mindig az élet igenlését jelentik. Tudatosan és tudattalanul is! Ugyanis akinek céljai vannak az tetterős, jövőképpel rendelkező, potenciális lehetőségeiben mélyen hívő, a kreatív erőit ismerő ember. Ő nem a hiányból indul ki, nem az foglalkoztatja, hogy mi mindent szalasztott el eddigi életében, vagy milyen lehetőségek mellett ment el tétlenül. Ő arra fókuszál, amit meg kíván valósítani!

  A cél listát nem csak megírni kell

A siker titka, hogy ne csak listát írj, hanem valósítsd is meg. A legnagyobb hegyet is csak kövenként, vagy lapátonként lehet elhordani, és a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik el. Ezért neked is érdemes lépésekre bontva nekiállni a céljaid megvalósítása érdekében.

 1. Mérd fel, mire vágysz?
 2. Tedd fontossági sorrendbe a vágyott tételeket.
 3. Írj minden egyes tételhez egy megvalósítási időpontot.
 4. Állítsd össze, hogy melyikhez milyen feltételekre és eszközökre van szükséged.
 5. Nézd át, mihez kell külső támogatás, vagy erőforrás?
 6. Gondold végig, honnan/kitől kaphatsz támogatást, honnan szerezhetsz partnereket a megvalósításhoz?
 7. Nézd át, melyik tétel vonható össze, vagy hagyható el teljesen.
 8. Mérd fel, hogy a legfontosabb és a legkönnyebben összehozható tételhez mi van meg?
 9. Először azt valósítsd meg, amit a leggyorsabban sikerre tudsz vinni!

A siker, mint hajtóerő

Miért olyan fontos, hogy a leggyorsabbal kezd? Azért, mert ha a legnehezebbel kezded, akkor koránt sem biztos, hogy elsőre sikerül. Viszont a kudarc a legtöbb embert szinte azonnal eltántorítja a folytatástól. Viszont, ha azzal kezded, amit könnyen és gyorsan meg tudsz valósítani, utána kezdesz egy kicsit nehezebbhez és az is sikerül, végül pedig az igazán vágyott cél megvalósításának állsz neki, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy sikert sikerre halmozz. Az elme szintúgy hozzászokik a sikerhez, ahogy képes több kudarc után eleve lehetetlennek értékelni egy feladatot. Ezért, ha lépésről-lépésre kondicionálod magad a sikerhez, akkor bizony az egész lényed sikerorientálttá válik. Sőt, nem csak az orientáció, hanem a motiváció és a „spiritusz” is megjön hozzá. Annál is inkább, mivel minél több sikert érsz el az életedben, annál szélesebbre tárod a kapcsolati rendszered kapuját, erősödik a sikerre épülő önbizalom, ami soha nem válik önteltséggé, lévén valós eredményekre épül. Valamint a köz elismerése, a környezeted pozitív visszajelzései további célok megvalósítására ösztönző erő. Így nem csupán egy végtelen, felfelé ívelő siker spirálban élheted élvezetes életed, hanem a jót cselekvés öröme, a tevékeny élet fiatalon tartó ereje is a jutalmad egész hátralévő életedre.

Ugye szerinted is megéri bakancslista helyett a siker életútjára vivő céllistákat írni és megvalósítani azokat mindenki örömére!