Acerola cseresznye, avagy barbadoszi cseresznye

Mi is az acerola?

Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.

Mire jó az acerola?

Általánosan javallt:

  • immunerősítésre
  • felső légúti problémákra
  • gyulladáscsillapításra

Acerola cseresznye élettani hatásai:

A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 100-szor több van benne, mint egy narancsban. Található még benne vas, kalcium, foszfor, a vitaminok közül pedig az A-, B1-, B2-,B3-vitamin.

Magas C vitamin tartalma miatt az acerola cseresznyét hatásos antioxidáns. A friss gyümölcsöt láz és hasmenés esetén alkalmazzák.

Gyulladásgátló, vizelethajtó hatású. Segítséget jelenthet cukorbetegség, magas koleszterinszint, májprobléma, reuma, tuberkulózis esetén valamint a lábadozás során.

A brazilok az acerolát a vérzés csillapítására illetve szíverősítésre használták. Néhány szem friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast.

Manapság az acerolából C-vitamin tablettákat és bőrápoló szereket készítenek, de jó hatású a vérszegénység, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, reuma és tbc-fertőzés esetében is.