Mi is az acerola?
Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.
Mire jó az acerola?
Általánosan javallt:
- immunerősítésre
- felső légúti problémákra
- gyulladáscsillapításra
Acerola cseresznye élettani hatásai:
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 100-szor több van benne, mint egy narancsban. Található még benne vas, kalcium, foszfor, a vitaminok közül pedig az A-, B1-, B2-,B3-vitamin.
Magas C vitamin tartalma miatt az acerola cseresznyét hatásos antioxidáns. A friss gyümölcsöt láz és hasmenés esetén alkalmazzák.
Gyulladásgátló, vizelethajtó hatású. Segítséget jelenthet cukorbetegség, magas koleszterinszint, májprobléma, reuma, tuberkulózis esetén valamint a lábadozás során.
A brazilok az acerolát a vérzés csillapítására illetve szíverősítésre használták. Néhány szem friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast.
Manapság az acerolából C-vitamin tablettákat és bőrápoló szereket készítenek, de jó hatású a vérszegénység, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, reuma és tbc-fertőzés esetében is.