Zeller – Te ismered?

Honnan származik a zeller?

A zeller Dél-Európából terjedt el.
A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény.

 Mire használják a zellert?

A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, értékes tulajdonságai miatt: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, vércukor szintet csökkentő, idegnyugtató, hörgők és tüdőtisztító, reumára és köszvényre gyógyír, mellékvese serkentő.

 Európában a zeller gyökerét használják a népgyógyászatban afrodiziákumként. A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.

 Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban –kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet. A B12-vitaminon kívül, nagyon jó B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.

 Illóolajok zellerből

Az illóolajok a növény minden részében meglelhetők, ezek adják meg jellegzetes illatát és ízét. A legfontosabb illóolajok 2-3 %-ban vannak jelen a zellermagban. 

A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó (kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget) és elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású.