Mire jó a tőzegáfonya?

A tőzegáfonya flavonoid, vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt hatása erősen antibakteriális és antioxidáns. Megelőzésre és kezelésre egyaránt ajánlott, bakteriális gyulladás és hólyaghurut esetén.
A húgyúti fertőzések kezelése mellett az egészséges vizelettartás fenntartására is használják. Biztosítja a megfelelő vizeletürítést, és megakadályozza az E. Coli szaporodását

Az áfonya hatására az antibiotikus kezelés rövidebb időre szorítható, és a a hólyaghurut kiújulási veszélye is csökkenthető. Kezdeti stádiumban, egyes nézetek szerint elég, ha beveszünk 2-3 szem antibiotikumot-akár öngyógyítás részeként-, majd nagy mennyiségű tőzegáfonyával pótoljuk a további szemeket. Persze ez előrehaladott esetben kockázatos, így mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal, hogy elkerüljük a vesemedence-gyulladást.

Sajátos tulajdonság pedig az, hogy ez a növény – több kísérletben bizonyítottan – teflonszerű bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket – lásd felfázás –  megelőző hírnevét.

Kinek ajánlott a tőzegáfonya?

Áfonyánk különösen ajánlott terhes és menopauzában lévő nőknek is, hiszen az ösztrogénszint csökkenésével ők még könnyebben fertőződhetnek. Férfiak számára is, főleg 50 év felett, ha nem is “melegen”, de ajánlott, hiszen prosztatagyulladás esetén is segíthet. Cukorbetegek és vízi sportot űzők is bátran fogyasszák!

Mit tartalmaz a tőzegáfonya?

Ásványi anyag tartalom: Ca, Mg, K, Fe, Zn, Mn, P
Vitaminok: A, B, C, E