A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét – nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek „gyógyszerének” tartják. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.
Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust – köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását
A vörös szőlő apró magjaiból készült (bio) flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonsággal bíró növényi vegyületek, melyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik a szervezetet. A szőlőmagkivonat többszörösen felülmúlja a C– vagy az E-vitamin antioxidáns hatását, szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. Javítja az erek állapotát; csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Antioxidánsként védenek a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet.
A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100gramm-ban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható.
Flavonoid tartalmának köszönhetően gátolja a vérrögképződést, csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, valamint enyhíti a légúti betegségek okozta panaszokat.
A francia parodoxon is ezen a gyümölcsön alapszik. Szakemberek sokáig kutatták annak a különös ellentétnek az okát, hogy, bár a franciák több zsíros ételt fogyasztanak más európai országok lakóihoz képest, kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegségük. A magyarázat a vörösborban található polifenoloknak (rezveratrol) köszönhető.