Honnan származik a shiitake gomba?

shiitake gomba egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. A shiitake gomba igazi csodaszerként ismert, hiszen kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja.

Shiitake gomba tápanyagtartalma és antioxidáns tulajdonságai

A gomba része az egészséges táplálkozásnak, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. Kiváló forrása az A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, valamint teli van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén. A gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav van benne, mint a húsban.

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy tanulmány szerint az eritadenin nevű aminosav, ami jelen van a shittake gombában, képes csökkenteni a koleszterinszintet.

Rák

A lentinanról, a gombából kivont béta-glükánról kimutatták, hogy stimulálják az immunrendszert, aktiválják a specifikus sejteket és proteineket, melyek így megtámadják a rákos sejteket. A lentinan a test védekezési rendszerét, a limfokin-indukált ölősejteket és a természetes ölősejteket aktiválja. A kemoterápiához adott lentinan képes meghosszabbítani az egyén életét egy előrehaladott vastagbél- vagy gyomorrák esetében.