Fiatalon általában szemünk sem rebben, ha a változásra gondolunk. Simán váltunk munkahelyet, alakul, fejlődik az ízlésünk, nem okoz gondot a lakhelyváltás. Azonban ahogy telik az idő, a személyes tapasztalataink egyre szilárdabbá tesznek bennünket. Kialakultabb a gondolkodásunk, stabilabbá válnak a szokásaink, nehezebben mozdulunk át egyik pontból a másikba. Ezt koránt sem csak a kor teszi. Az, hogy lenyugszunk, megállapodunk, felelősséget vállalunk a családunkért, már nem adjuk fel könnyen az álláspontjainkat. Érettebbé, talán valamiképpen megfontoltabbá válunk az élettapasztalatok hatására. Arra is ráeszmélünk idővel, hogy az élet bár végtelen folyam, a személyes életidőnk koránt sem korlátlan Éppen ezért elkezdünk gazdálkodni az időnkkel, az energiánkkal. Már nem pazaroljuk el bármire a napjainkat.

Mindez azonban nem eredményezheti azt, hogy nem maradunk nyitottak az újdonságokra. Ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ folyamatosan változik, alakul. Igaz, a személyes életút számára nem minden változás előnyös. Azonban, ha elveszítjük a személyes rugalmasságunkat, ha úgy érezzük, hogy egy bizonyos kor után már nem tudunk új dolgokat tanulni, ha úgy véljük, hogy a nálunk fiatalabbak nem tudhatnak egy-egy területen többet nálunk, akkor egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy kikerülünk az élet áramlatából. Olyanná válunk, mint egy szikla. keménnyé, szilárddá, ugyanakkor mozdíthatatlanná. Ez pedig azt jelenti, hogy az élet tovafut mellettünk, mi pedig, mint egy kilométerkő, egy helyben maradunk. Csak nézzük, hogy távolodnak el tőlünk a többiek, akik képesek maradtak „felvenni a kesztyűt”. beleállni az élet hozta kihívásokba, folyamatos megújulásra késztetve az embereket.

Hozz ki többet magadból

Azt mondják, a puding próbája az evés. De mi van akkor, ha nem szeretjük a pudingot? Nos, akkor választhatunk más fogást is, hiszen ez a bölcsesség koránt sem csak a pudingra igaz. Viszont, ha bele sem kóstolunk az élet ízeibe, akkor olyan különlegességekből maradhatunk ki, amikről nem is tudjuk, hogy valójában nekünk való dolgok.

Sokszor, sokféleképpen találkozhatunk újdonságokkal. Olyanokkal is, amikkel talán korábban is szembesültünk, csak akkor még nem éreztük magunkénak. Vagy megpróbáltuk, de elsőre nem játunk sikerrel. De ahogy a gyermekeinktől is elvárjuk, hogy legyenek kitartóak, akár sokadik nekifutásra tanuljanak meg dolgokat, úgy saját magunkkal is legyünk következetesek. Ne adjunk fel semmit az első kanyarban.

Ne hagyd, hogy a szükség uralkodjon rajtad

Tanulj a tudás öröméért. Fejleszd magad azokon a területeken, amiken úgy véled, nem te lennél a legsikeresebb, ha ma indulnál el benne. Erősítsd folyamatosan azokat a tudásaidat, amikben más most is jó vagy. Egy hajszálnyit se engedj a minőségedből. Tanulj mindig új dolgokat, hogy frissen tartsd magad. Érezned kell, hogy a korod nem határoz meg téged. te azonban nagyon sokat tehetsz a kortalanságodért. A szellemi frissességedért, a megújulási képességedért, a fizikai állapotodért, a tudásodért, a szemléletedért, a gondolkodásodért. Ezek a dolgok azok, amik nem másokon múlnak. Mert körülmények mindig voltak és mindig lesznek. Jobb idők, rosszabb élethelyzetek váltják egymást, amiket mi emberek, egyenként nem feltétlenül tudunk befolyásolni. Azonban a személyes terünkben mégis mi vagyunk a döntéshozók!

Légy bátor

A bátorság azt jelenti, hogy nem félünk az új dolgoktól. Kipróbáljuk magunkat új helyzetekben. Megnézzük a gyakorlati síkon, mi való nekünk, miben érezzük jól magunkat. A kötelezettségek mellett ugyanis a teljes élethez nagyon kellenek azok a dolgok, amik örömet hoznak. Amikben jól érezük magunkat. Amikben megérezzük a siker ízét. Ami kiegészít bennünket, ami kitágítja a szemléletmódunkat, ami új embereket hoz az életünkbe, amik által új barátságokat köthetünk, amiben új oldalunkat mutathatjuk meg a világnak, sőt a saját környezetünknek is. Ezek olyan szemléletmód váltások, amikhez nem kellenek túl nagy dolgok. Amik izgalommal, kíváncsisággal fűszerezhetik meg az életünket. Amik túl mutatnak a rutinokon, a megszokásokon, a beépült szokásokon. Amik által mi magunk is rácsodálkozhatunk, mennyi minden van bennünk, amiről nem is tudtunk, vagy már rég elfelejtettünk. Milyen kvalitásaink, talentumaink vannak, amiket eddig nem használtunk.

Nyiss ablakot a világra és éljük meg önmagunkat új formában.

Ha van kedved egy ilyen önmegújító folyamatra, ha belevágnál egy új kalandba, csináljuk együtt.

Szórádiné Páll Rózsa
Életminőség szakértő