Nyár, szabadság, szerelem

Nyár, szabadság, szerelem. De fordítsuk komolyra a szót. Vagy még sem, mert tényleg nyár van. Igaz, az idei kicsit más, mint bármelyik korábbi, hiszen ez a tavasz igencsak próbára tett mindenkit. Ezért felfokozott hangulatban örülünk a napsütésnek, kirándulásoknak, a lassan beinduló utazásoknak. A strandok, fürdőhelyek szinte mindegyike várja tárt karokkal a vendégeket. A Balaton, és minden fürdésre és pihenésre vonzó hely megtelt újra élettel. Az emberek alig várják, hogy kiszabaduljanak a természetbe, a jó levegőre, a Nap fényébe merítsék az arcukat. Este szabadtéri színházba, autós moziba menjenek, vagy csak bámulják kézen fogva a csillagos eget a vízparton. A lélek ilyenkor biztos, hogy szabadságra vágyik, a megfáradt idegszálak könnyebben simulnak el.

Azonban éppen ezért kell körültekintőnek is maradni. A szabadság, az adrenalin, a megérdemlés érzése mindent betölt. Máris magunk mögött hagytunk egy feszültségekkel teli fél évet. Ki hinné, hogy 2020 első fele elröppent. Szinte észre sem vettük.

Az idő olyan végtelenül relatív…

Alig kezdtük el megvalósítani az évkezdés fogadalmait, kezdtük építeni a 2020-ra tervezett feladatokat. Már majdnem örültünk a tavasz első pillanatainak, máris keresztbe húzta a számításunkat az élet. Erre senki sem számított. Ezt nem lehetett sejteni. Erre nem lehetett felkészülni. De megcsinálni, végigvinni igenis muszáj volt.
Az, hogy kit mennyire érintett egészségügyi szempontból az elmúlt bő negyed év minden megpróbáltatása, az bizony nem csak a szerencsén múlott. Az is befolyásolta a dolgok alakulását, hogy milyen fizikai állapotban voltunk. Ez pedig múlott azon, hogy menyire figyeltünk magunkra. Mennyire tudatosan élünk a mindennapokban. Mennyire vigyázunk az egészségünkre. Tápláljuk-e eléggé a testünket létfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Mindennel, amire a testnek, az immunrendszernek szüksége van.

Test és lélek ereje

Azt mindenképpen érdemes tanulságként levonni 2020 első feléből, hogy az Élet mindig szolgál meglepetésekkel. Váratlan helyzetek is jöhetnek, amelyekre nem lehet felkészülni. Sőt megjósolni sem. Azonban, ha kellő tudatossággal éljük a mindennapokat, akkor a legszigorúbb időszakot is képesek vagyunk átvészelni. Testben és lélekben egyaránt. A tervek szanaszét zuhanhattak. Szigorítások, korlátozások kedvetlenítettek bennünket. De ez az időszak is véget ért. Azonban az óvatosság indokolt. Az egészségre minden időben érdemes időt és energiát fordítani, mert a test bizony meghálálja a törődést.

A test, a sejtek megújulnak, regenerálódnak. A terveket újra szőjük. Felvesszük a fonalat ismét. Megerősödtünk mindahányan. Sok mindent tanultunk önmagunkról és másokról. Azt is, hogy erősebbek vagyunk, mint valaha gondoltunk volna.
Nincs is más dolgunk, csak a Nap fényében fürdetni az arcunkat. Testünket, lelkünket belemeríteni a szabadság fuvallatába. Feltöltekezni energiával, örömmel, szabadsággal, szerelemmel. Megtenni mindent, ami visszaadja a hitünket az életben. Nagyon sok vitamint magunkhoz venni. Friss gyümölcsök, zöldségek zamatát élvezni napról, napra. Élni. Minden sejtünkkel, minden zsigerünkben szétárasztva az érzést. Az Élet ízét.
Én pedig itt állok tettre készen. Alig várom, hogy személyesen is találkozzunk. Izgatottan készülök, hogy elmeséljem, Én hogy vészeltem át ezt az időt. Mit tettem, teszek a mindennapokban, hogy a lelkem erős, a testem egészséges legyen. Azt is tudom, hogy én mitől nem vesztettem el a fonalat az elmúlt időben. Ugye elmondhatom. ugye érdekel?
A nehézség hullámai nem kell, hogy elsöpörjenek. Akár fel is emelhetnek. Téged, engem, minket. Együtt, vagy külön-külön. A lényeg az, hogy minden rendben legyen.
Nyár van. Izgalmas, édes, szerelmes nyár. Test és lélek lazább ilyenkor. Könnyedebb, lebegősebb. Megérdemeljük, hogy így legyen.

Szórádiné Páll Rózsa