A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Igen erős gyulladás csökkentő hatású, „elijeszti” a vírusokat.

Melatonin („éjszakai enzim”) hatóanyaga miatt segít az alvászavarokban és kedvező idegrendszeri hatású is. Kiemelkedő mangán, kalcium, vas, kálium, magnézium, folsav, B6- és E-vitamin tartalom, teljes B-vitamin skála!!!
Magas A- és C-vitamin, illetve szelén-, és flavonoid-tartalom jellemzi.

Kiegyensúlyozottá teszi az emésztést, serkenti a máj és a vese működését. Szájüregi megbetegedések tüneteit enyhíti, valamint vértisztító hatása van. A légzési problémák megoldásában is sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz.

A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.

A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagymennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

A legátalkodottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában.

A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.

Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet, a vértisztító munkájával a vér körforgására is hat. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkülhet és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a vizelettel.