A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája. A szerelem szimbóluma. A mangó nem csak különleges íz világának, hanem magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának is köszönheti, hogy nagy népszerűségnek örvend.

Mit érdemes tudni a mangóról?

 

A mangó kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, enzimje gyomorvédő hatású.
Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin,  B1, B2 és az E vitamin is.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz,
mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat.
Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést.

Sok benne a tápanyag, tele van rostokkal, antioxidánsokkal, de ugyanakkor bővelkedik C-vitaminban, K-vitaminban, rézben, káliumban, szelénben, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban, Omega-3 és -6 zsírsavakban, és keményítőben is.

 

A mangó gyomorbarát

 

Az enzimeknek köszönhetően gyomorvédő hatása is van. A mangó emészthető enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a fehérjék lebontásában és támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését. Rendkívül hatásos a gyomorsav elleni harcban is. Magas rosttartalmának köszönhetően a székrekedés ellen is jó.

 

A mangó véd a rák ellen

 

Csökkenti a koleszterint, erős antioxidáns hatása van, ezáltal immunerősítő és csökkenti a rák kialakulásának esélyét. A mangó kifejezetten olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a szervezetet többek között a vastagbélráktól, emlőráktól, prosztataráktól és a leukémiától is.

 

Cukorbetegség ellen is hatásos a mangó

 

Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. A mangó normalizálja a vér inzulinszintjét, mivel 41-60 közötti a glikémiás indexe, ennek köszönhetően nem növeli a vércukorszintet. Ezt a betegséget azonban nem csak a gyümölccsel enyhítheted, hanem a levelével is. Forralj fel néhány mangólevelet vízben, majd hagyd állni egy éjszakán át. A főzetet szűrd le és reggel éhgyomorra fogyaszd.

 

A mangó csökkenti a vérnyomást

 

Mivel a mangóban rengeteg a kálium, csökkenti a vérnyomást. Jelentős A-, és E-vitaminforrás, valamint szelén is nagy mennyiségben található meg benne. Ezek együttes hatása pedig azért felelős, hogy megvédjen a szív-és érrendszeri problémáktól.

 

A mangó lassítja az öregedést

 

A mangóban található antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatokat, halványítják a már kialakult ráncokat, és puhábba teszik a bőrt.

Szerencsére már idehaza is kapható az illatos gyümölcs, így a legtöbb zöldségesnél hozzájuthatsz. Vásárláskor érdemes a nem teljesen puha gyümölcsöt választani, mert ha szobahőmérsékleten tartod, akkor néhány nap alatt megérik. Érett állapotban 1-2 napig a hűtőszekrényben is eláll.

 

Legújabb Flavon termékünk, a Flavon Peak Future egyik összetevője a mangó.

 

A termékről itt találsz  bővebb információt, és itt tudsz jelentkezni a kipróbálására: Megnézem az új Flavon Peak Future-t!