Honnan ered a málna?

A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.

Mire jó a málna?

A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos, és csillapítja a lázat. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban. Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1- és B2-vitamint is tartalmaz.

Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban,
cserzőanyagokban és növényi rostokban. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert.  Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotin tartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat. Antocianin tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást. Emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.

Fokozza az immunrendszer működését, Kedvezően hat a keringési rendszer működésére, csökkenti a trombózis kockázatát, gyulladáscsökkentő hatás.

 Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.