Honnan ered a kivi neve?
Nevét Új-Zéland nemzeti madaráról, a kiwiről kapta.
Milyen jótékony hatása van a kivinek?
A kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. A kivi egészségügyi előnyei közé tartozik a kollagén termelés fokozása, ezáltal a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is.
A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben Csökkentheti az idős korral járó makula degeneráció –szemfenéki meszesedés– kialakulását és tüneteit, valamint óv a szürke hályog megjelenésétől.
A kivi rostjai nagyszerűen szolgálják a béltisztítást, eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat, ezáltal a bélflóra egyensúlyának visszaállításához, valamint az emésztés javításához is hozzájárulnak. Ezáltal a kivi közreműködhet a puffadás kezelésében és megelőzésében, valamint támogathatja a rendszeres és alapos ürítést. Magas folyadéktartalmának hála, az emésztőrendszer mellett a vesék méregtelenítésében is segítségünkre lehet. Mivel enyhe has- és vízhajtó hatásokkal bír, a kivi kiváló alapanyaga a fogyókúrás diétáknak.
A kutatások szerint a kivi fogyasztása alvászavarban szenvedő felnőttek esetében javítja az elalvást, az alvásidőtartamát és hatékonyságát. Rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségét.
A székrekedés megelőzésében is hasznát vesszük: számos kutatás bizonyítja, hogy a kivi enyhe hashajtó hatással rendelkezik.
Segíti az emésztőrendszer egészséges működését, aktiválja az immunrendszert, hozzájárulhat az egészséges magzati fejlődéshez.
Legutóbbi hozzászólások