Honnan ered a kakaó, a kakaóbab?
A mexikói aztékoknál a királyok itala volt. Európában is elterjedt, de a jelenlegi ital formájában, ill. csokoládéban való felhasználási módja csak a XIX szd. végén alakult ki.
Sok kiváló élettani hatása van, és az immunrendszert rendkívüli módon erősíti. Az egyik legerősebb antioxidáns.
A nyers, egész kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki az antioxidáns hatású flavonoidok. A kakaóbab ORAC értéke 95.500 egység/100g, így abszolút első a természetes antioxidánsok sorában.
Mire jó a kakaó, illetve a kakaóbab?
- Segíti az agyműködést azáltal, hogy a tápanyagokat átjuttatja az vér-agy gáton.
- Erős antioxidáns, szív- és érrendszerre hatás, daganatos betegségek megelőzése
- Magas a foszfor, magnézium, réz és kálium, valamint az A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E-vitamin tartalmú
- Afrodiziákum (vágyfokozó)
- Immunaktivitás fokozó
- Korfüggő szellemi torzulások prevenciója (demencia, Alzheimer kór)
- Tanulási tulajdonságok javulnak, hangulatjavító
- Asztma, köhögéscsillapító
- Szájüregi fertőzések ellen, gyulladásgátlás
- Sportolóknak izomtömeg növekedés
- Bőr egészségvédelem
- Sérülések gyors gyógyulása
- Alvás minőségjavítás
- Neuro-stimuláns, stressz csökkentő
- Várnyomás csökkentő
- A kakaóbab előnyös hatásokat mutatott a rákos sejtek növekedésének gátlásában anélkül, hogy a normális egészséges sejtek növekedését gátolná.
- A kakaóbabot a természet antidepresszánsának tartják.A kakaóbabok tartalmaznak dopamint, feniletilamint és szerotonint, amelyek mindegyike a pozitív mentális egészség és hangulat elősegítésére szolgál