Kakaó, kakaóbab

Honnan ered a kakaó, a kakaóbab?

A mexikói aztékoknál a királyok itala volt. Európában is elterjedt, de a jelenlegi ital formájában, ill. csokoládéban való felhasználási módja csak a XIX szd. végén alakult ki.

Sok kiváló élettani hatása van, és az immunrendszert rendkívüli módon erősíti. Az egyik legerősebb antioxidáns.

A nyers, egész kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki az antioxidáns hatású flavonoidok. A kakaóbab ORAC értéke 95.500 egység/100g, így abszolút első a természetes antioxidánsok sorában.

Mire jó a kakaó, illetve a kakaóbab?

  • Segíti az agyműködést azáltal, hogy a tápanyagokat átjuttatja az vér-agy gáton.
  • Erős antioxidáns, szív- és érrendszerre hatás, daganatos betegségek megelőzése
  • Magas a foszfor, magnézium, réz és kálium, valamint az A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E-vitamin tartalmú
  • Afrodiziákum (vágyfokozó)
  • Immunaktivitás fokozó
  • Korfüggő szellemi torzulások prevenciója (demencia, Alzheimer kór)
  • Tanulási tulajdonságok javulnak, hangulatjavító
  • Asztma, köhögéscsillapító
  • Szájüregi fertőzések ellen, gyulladásgátlás
  • Sportolóknak izomtömeg növekedés
  • Bőr egészségvédelem
  • Sérülések gyors gyógyulása
  • Alvás minőségjavítás
  • Neuro-stimuláns, stressz csökkentő
  • Várnyomás csökkentő
  • A kakaóbab előnyös hatásokat mutatott a rákos sejtek növekedésének gátlásában anélkül, hogy a normális egészséges sejtek növekedését gátolná.
  • A kakaóbabot a természet antidepresszánsának tartják.A kakaóbabok tartalmaznak dopamint, feniletilamint és szerotonint, amelyek mindegyike a pozitív mentális egészség és hangulat elősegítésére szolgál