Honnan ered a málna?

A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.

Mire jó a málna?

A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos, és csillapítja a lázat. A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban. Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1- és B2-vitamint is tartalmaz.

Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban,
cserzőanyagokban és növényi rostokban. Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert.  Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotin tartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat. Antocianin tartalma révén mérsékli a magas vérnyomást. Emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.

Fokozza az immunrendszer működését, Kedvezően hat a keringési rendszer működésére, csökkenti a trombózis kockázatát, gyulladáscsökkentő hatás.

 Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.

 

További gyümölcsök leírásai:

Mangó

A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája. A szerelem szimbóluma. A mangó nem csak különleges íz világának, hanem magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának is köszönheti, hogy nagy népszerűségnek örvend. Mit...

Földi eper

A földi eper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van! Az eper jótékony hatása   Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium,...

Kivi

Honnan ered a kivi neve?Nevét Új-Zéland nemzeti madaráról, a kiwiről kapta. A kivi tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcs. Dél-Kína nemzeti gyümölcse.  Milyen jótékony hatása van a kivinek?A kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot,...

Almapektin

Mi az almapektin?A pektinek bonyolult felépítésű poliszaharidok, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók. Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából, a cukorrépából...

Datolya

A datolya finom, édes gyümölcs, amely általában forró, sivatagos klímájú helyeken terem. A datolya vagy datolyaszilva fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami teljesen érthető.   Mire jó a datolya? A friss és a szárított datolyában is sok az...

Fügekaktusz

Létezik egy kaktuszfajta, mely nem a szúrósságáról, a szárazságtűréséről, hanem fogyasztó hatásáról ismert. A mexikói nopál, vagy más néven fügekaktusz jótékony hatással van az immunrendszerre, de bevethető a celulitisz és a túlsúly ellen is....

Fekete berkenye (arónia)

Honnan származik a fekete berkenye?A gyümölcs származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része, ahonnan elsősorban Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a XX. század eleje óta. A fekete berkenye élettani hatásaiA...

Acerola cseresznye, avagy barbadoszi cseresznye

Mi is az acerola?Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. Mire jó az...

Ananász

Kinek jó az ananász?FogyókúrázóknakAz ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert...

Fekete szeder

Már Kr.e. 400-ban Hippokratesz idején említették. A népi gyógyászatban régóta ajánlott szer az étvágytalanság és a vérszegénység ellen. Foszfor- és kalciumtartalma jelentős, támogatja a csontok fejlődését, növekedését és a fogak védelmét . A kalcium...