A datolya finom, édes gyümölcs, amely általában forró, sivatagos klímájú helyeken terem. A datolya vagy datolyaszilva fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami teljesen érthető.

Mire jó a datolya?

  • A friss és a szárított datolyában is sok az ásványi anyag és a vitamin. A legnagyobb mennyiség káliumból, kalciumból, magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból található a gyümölcsben. Ezek az ásványi anyagok nagyon fontosak, hogy csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelően működjön, az A-vitamin pedig a bőr, illetve a látás egészségéhez is szükséges.
  • A datolya igencsak energia dús és tápláló étel, amely tele van szénhidráttal. Tartalmaz fruktózt és glükózt is. A datolyában található fruktóz teljesen másképp viselkedik a szervezetbe jutva, mint a szaharóz, így nem jelent rendkívüli megterhelést a hasnyálmirigyre.
  • Életfontosságú energiaforrás, amely frissítő hatással van az egész testre, s különösen az agyműködésre. 4-5 szem közepes méretű datolyában körülbelül 270 kalória, 1,80 gramm fehérje és 75 gramm szénhidrát található, ezért kiváló rágcsálnivaló, ha például sportolás közben egy kis extra energiára van szükségünk.
  • Segíti az emésztőrendszer egészséges működését, magas rosttartalmának köszönhetően enyhén hashajtó hatású, jó vérképző, vértisztító hatás.
  • Támogatja az idegrendszert, májvédő hatású, szinte valamennyi szervünkre jótékony hatással van

További gyümölcsök leírásai:

Goji bogyó –  a szuperélelmiszer

Goji bogyó – a szuperélelmiszer

Mire jó a GOJI bogyó? GOJI => CSÖKKENTI A STRESSZT, TÁMOGATJA A MEMÓRIÁT ÉS A TANULÁSI KÉSZSÉGEKET, SEGÍTI A KALCIUM BEÉPÜLÉSÉT A CSONTOKBA. 21%-kal növeli meg minden sejt élettartamát21 féle ásványi anyag18 féle aminosav67x több B1 vitamin, mint a...

Mangó

Mangó

A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája. A szerelem szimbóluma. A mangó nem csak különleges íz világának, hanem magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának is köszönheti, hogy nagy népszerűségnek örvend. Mit...

Földi eper

Földi eper

A földi eper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van! Az eper jótékony hatása   Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium,...

Kivi

Kivi

Honnan ered a kivi neve?Nevét Új-Zéland nemzeti madaráról, a kiwiről kapta. A kivi tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcs. Dél-Kína nemzeti gyümölcse.  Milyen jótékony hatása van a kivinek?A kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot,...

Málna

Málna

Honnan ered a málna? A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt. Mire jó a málna? A...

Almapektin

Almapektin

Mi az almapektin?A pektinek bonyolult felépítésű poliszaharidok, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók. Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából, a cukorrépából...

Fügekaktusz

Fügekaktusz

Létezik egy kaktuszfajta, mely nem a szúrósságáról, a szárazságtűréséről, hanem fogyasztó hatásáról ismert. A mexikói nopál, vagy más néven fügekaktusz jótékony hatással van az immunrendszerre, de bevethető a celulitisz és a túlsúly ellen is....

Fekete berkenye (arónia)

Fekete berkenye (arónia)

Honnan származik a fekete berkenye?A gyümölcs származási helye az Amerikai Egyesült Államok és Kanada keleti része, ahonnan elsősorban Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a XX. század eleje óta. A fekete berkenye élettani hatásaiA...

Acerola cseresznye, avagy barbadoszi cseresznye

Acerola cseresznye, avagy barbadoszi cseresznye

Mi is az acerola?Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. Mire jó az...

Ananász

Ananász

Kinek jó az ananász?FogyókúrázóknakAz ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert...