Mi is az a guarana?

A guarana egy a mai napig gyógynövényként ismert mag, mely az Amazonas őserdőben élő Guarani törzsről kapta a nevét, akik a magvakból gyógyitalt készítenek. Tehát először az amazóniai indiánok fogyasztották nagy előszeretettel, miután rájöttek élénkítő hatására.

Hogyan hat a guarana? Mire jó?

A guarana hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan, akár 6-8 órán át tartós frissességet biztosít.  Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt.

A guaranában lévő tanninok és a gyanta segít a súlyvesztésben, javítja a memóriát és antioxidánsként is működik a testben.

Fájdalomcsillapító értéke is ismert, így elsőként a természetgyógyászat fedezte fel magának. Fiziológiai hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizelet-kiválasztást, a zsír és a cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását.

Edzés vagy bármiféle testmozgás előtt érdemes guarana tartalmú italt fogyasztani, mert nemcsak az aktivitást, de a kalóriaégetést is fokozza.

A kutatások alapján a guarana növeli a zsírsavak mobilizálását és energiává történő átalakítását. Egyszerűen szólva, testünk zsírt használ üzemanyagként.

Mivel a koffein csökkenti az étvágyat és segíti a zsírok energiaként való felhasználását, gyakorlatilag állandó alkotóeleme a súlycsökkentő termékeknek.

Hogyan segíti elő a zsírvesztést a gurana?

  • Megnöveli a zsírok energiaforrásként történő hasznosítását, lehetővé téve ezzel a „zsírvesztést
  • Azonnali energialökést ad és a mentális tisztaságot is növeli
  • Stimulálja a központi idegrendszert, ill. a szív-és érrendszert, ami segít legyőzni vagy csökkenteni a fáradtságot