Földi eper

A földi eper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van!

Az eper jótékony hatása

 

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti az eper. Legújabb kutatásuk szerint ugyanis azok, akik sok epret fogyasztanak, védik ereiket a gyulladástól, így megelőzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövődményeket. Ugyanis az eper számos kulcsfontosságú tápanyagot és ún. fito- (azaz növényekben található) tápanyagot tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak szívünk egészségének fenntartásában. Más közleményekben már azt is bizonyították, hogy az eper magas tápanyag- és antioxidáns tartalma nemcsak a szívbetegségek, hanem bizonyos daganattípusok ellen is véd.

Eperrel a csillogó fogakért

 

A földieper nemcsak egészségünkre, de bőrünkre is jótékony hatással van.  Nagyon jól alkalmazható fogfehérítés esetén, hiszen fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Mindössze pépesített földieperrel kell átdörzsöli a fogakat, hetente egyszer.

Eper, mint afrodiziákum?Nincsen romantikus este eper nélkül. A legújabb kutatások szerint nemcsak finom ízének köszönhetjük huncutságunkat, hanem cinktartalmának. Ugyanis az eperben található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, ami fontos a spermium termelésben.

Az eper és az allergia

 

Ennek a tökéletes gyümölcsnek is van hátulütője. Sajnos Magyarországon a leggyakoribb allergiát kiváltó gyümölcsök közé tartozik. Mint a legtöbb apró magvas gyümölcs, az eper is, csalánkiütést idézhet elő, az arra érzékeny embereknél. Szervezetükben hisztamint szabadít fel, így allergiás reakciót vált ki. Ha allergiásak vagyunk rá, akkor az egyetlen módszer, ha nem fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy kibírjuk a vele járó kellemetlenséget.

 

Összefoglalva:

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, csökkenő mértékű zsírsav-oxidáció  a sejtmembránban, kevesebb rossz koleszterin, a vércukorszint hatékonyabb szabályozása, egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbélrák)