Mire jó a fokhagyma?

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő.

Főbb hatásai közé sorolható még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

A fokhagyma hatóanyaga, az allicin.

Az allicin, szerves kénvegyület, színtelen folyadék, kellemetlen szagú. Ismerten baktérium- és gombaellenes hatású.

Az elmúlt időszakban sok állatkísérletes modellvizsgálat történt az allicin hatásait illetően: érelmeszesedés, zsírlerakódás, magas vérnyomás, indukált trombózis esetén, gyulladás gátlásában, és mint antioxidáns szer – úgyszintén.

A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin és a zsír lerakódását a vérben, de a már lerakódott masszát képes feloldani, ezáltal csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Azért nem szabad azonban nagy mennyiségben fogyasztani, mert nemcsak a káros anyagot csökkenti a vérben, de egy olyat is, mely szívelégtelenséghez vezethet. Ha valakinél már nagy a baj, komoly érszűkületei vannak, ami már a szívét is veszélyezteti, illetve nagyon magas a koleszterinje, annak a fokhagyma két hónap alatt már érezhetően leviheti a vérzsír-szintjét.