Már Kr.e. 400-ban Hippokratesz idején említették. A népi gyógyászatban régóta ajánlott szer az étvágytalanság és a vérszegénység ellen. Foszfor- és kalciumtartalma jelentős, támogatja a csontok fejlődését, növekedését és a fogak védelmét . A kalcium erősebbé teszi a csontokat, a magnézium pedig segíti a kalcium és a kálium felszívódását a szervezetben.

Mi mindenre jó a fekete szeder?

Immunerősítő: Természetes fitoösztrogén, vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a szeder fokozza a szervezet immunrendszerének működését.

Optimális vitamin- és ásványi anyag összetétele miatt a rekedtség, vérszegénység és a meghűléses megbetegedések ellenszere. Hasmenés ellenszere, jótékonyan hat a gyomor működésére.

Kutatások szerint a szederben lévő, antioxidáns hatású polifenol összetevők védik az agyat az öregedéssel járó folyamatoktól, melyek a memória elvesztéséhez vagy Alzheimer-kórhoz is vezethetnek.

Jótékonyan hat a bőrre: A szeder tele van bőrbarát tápanyagokkal, mint például C-vitamin, E-vitamin és egyéb erős antioxidáns vegyületek. Az E-vitamin a kötőszövet megfelelő zsír-, víztartalmáért felelős és segíthet a ráncok kialakulását megakadályozni.

A szeder gyakori fogyasztása segíti a szem UV-sugaraktól való védelmét. Ez a hatás lutein tartalmának köszönhető. A lutein egy festékanyag, amely megvédi a szemet az oxidatív stressz és a magas hullámhosszú fénysugarak káros hatásai ellen.

Segíti a véralvadást: A szederben nagyon sok K-vitamin található, így segít meggátolni a vérrögképzést. A K-vitamin emellett segít megelőzni a vérzést még a legkisebb sérülések esetén is, támogatja a sebgyógyulást, valamint a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Segít a súlykontrollban: Mivel nagyon alacsony a cukortartalma, a szedret fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Magas rosttartalma és a benne lévő kis kalóriamennyiség miatt ideális nassolnivaló a diéta alatt.