„Köszvénybogyóként” ismert. Vízhajtó és reumaellenes hatású.

Mire jó a fekete ribiszke?

C-vitamin tartalma magasabb, mint a citrusféléké vagy a zöldpaprikáé
Jelentős B-vitamin, vas-, mangán– és réztartalom. Jótékony hatású magas vérnyomás, érelmeszesedés és magas koleszterinszint esetén.

A népi gyógyászatban már használták szamárköhögés és megfázás ellen. Forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. A bogyó leginkább magas antocianin tartalmának köszönheti gyógyhatását.

Tudományos állat- és humánkísérletek kimutatták érfal-lazító hatását. Humán kísérletek mutatták ki a látás sötéthez való alkalmazkodásának fokozódását a terméskivonat fogyasztását követően. További kísérletek bizonyították, hogy a terméskivonat csökkenti az influenza vírusok szaporodását és a fertőzött sejtekből való kiszabadulását. Kimutatták, hogy a ribiszkekivonat a herpesz fertőzés korai szakaszában csökkenti a vírusok szaporodását Más kísérletekben bizonyos, főleg emésztőrendszeri tumorsejtek szaporodását gátolta a termés alkoholos kivonata. Megállapították, hogy nemcsak a fekete ribiszke termésének polifenoljai, hanem összetett szénhidrátjai is ilyen hatással bírnak.

Fekete ribiszke mag gyógyhatásai

A mag zsíros-olajában található telítetlen zsíros-olajok közül a linolénsav tartalmon a legjelentősebb. Legújabban a magban idővel megjelenő antocianin kondenzátumokat is kimutattak. Hasonló vegyületeket csak a vörösborban találtak ezelőtt

A magkivonat gyulladás-gátló hatását kísérletek bizonyítják. A ribiszke magolaj belsőleg történő (orális) alkalmazása esetén az ízületi fájdalom és a merevség is csökken. Állatkísérletekben a magolaj vérnyomáscsökkentő hatású. Humán kísérletekben csökkent a vér koleszterin szintje. Ezért felvetődik a halolaj alternatívájaként való alkalmazás lehetősége. Kimutatták, hogy a mag savas kivonatából nyert összetett szénhidrátok a gyomorfekélyt okozó Helicobacter gyomorfalhoz való kötődését gátolják.