,,Szegény ember patikája”.

A bodza vírusellenes tulajdonságai szerte a világban ismertek. Számos tudományos kísérlettel is alátámasztották, hogy vírusos fertőzések, mint pl. a megfázás, a meghűlés, az influenza, vagy a herpesz is, segítségünkre lehet a gyümölcs kivonata. A bodzát kimondottan hatékonynak tartják légzőszervi megbetegedéseket okozó virális fertőzésekkel szemben.

A bodzában két nagyon erős antioxidáns van jelen: a C-vitamin és a polifenolok.

Antioxidáns hatásait a nagy számú flavonoidnak és antocianinnak köszönheti.

Több, a 2000-res években végzett kutatás során hatásosnak találták már a bodzát az influenza (szerű) fertőzések ellenébe. Gyulladáscsökkentő hatásokat is megelőlegeztek már a bodzának, de leginkább a felső légúti panaszokkal járó betegségek ellen tartották hatékonynak, mint az asztma

A bodza természetes ellenszere a náthának és influenzának.

Tanulmányok igazolták, hogy a bodza polifenolja szembeszáll a felhalmozott zsíros lerakódásokkal, csakúgy, mint a jó koleszterin a vérerekben. (Ezek a felhalmozódások elzárják a vérereket, melyek olyan gondokat okozhatnak, mint például a szívroham vagy a stroke.)

Így, nem meglepő, hogy az antioxidáns vegyületeknek köszönhetően csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának az aránya.

Egy 2004-es tanulmányban egészséges önkénteseken kimutatták, hogy már kis adag bodza is csökkentheti a koleszterint a vérben!

Az értágító, illetve az érfalak rugalmasságát segítő hatások közvetve hozzájárulnak a vér akadálytalan áramlásához, a magas vérnyomás mérsékeléséhez is.

Egy 2000-ben készült tanulmány rámutatott arra, hogy a bodzában lévő antocianidok védik az erek belső rétegeit az oxidatív stressztől.

Segít a köszvényes betegségek leküzdésében, már az ókorban „köszvény bogyónak” hívták.

népi gyógyászatban úgy tartják, hogy a bodzaleveket, -kivonatokat fogyasztva az ízületek fájdalma, enyhíthető. A bodza „nyugtatja” a gyulladt és duzzadt ízületet.