Milyen fahéj típusok vannak?

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta enyhébb, pikánsabb ízű. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. Hazánkba a 15. században érkezett el, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé

A Ceyloni Cinnamomum Verum kiváló minőség, ezt használjuk (nem a kínait).

Fahéj jó tulajdonságai:

  • Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatás
  • Szív- és érrendszerre hatás, vércukorszint optimalizálás
  • Erős antioxidáns (mangán), anyagcsere gyorsító, koleszterint csökkentő.
  • Javítja a bél egészséget, inzulincsökkentő, cukorkontroll
  • Koleszterincsökkentő, kandida ellen a legjobb, allergia elleni szer, rák gátlás (melanoma).
  • Illatosító, ízfokozó, hangulatjavító, afrodiziákum (vágyfokozó), metabolikus szindroma, anyagcserezavart, elhízást csökkenti, civilizációs betegségek megelőzésére kiváló.

Szépíti a bőrt

Kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokban.

Csökkenti a vércukor szintet

Egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására csökken az éhgyomori vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet.