Béta-glükán

A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid; több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány
szénatom kapcsolódik a molekulához. Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei.
Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai
aktivitással rendelkezik, mint az oldható.

Miben található a béta-glükán?

Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala, de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengerifű félékben és néhány gombában is.

Mire jó a béta-glükán?

  • Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan lökést kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a
    betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.
  • Segítségével sikeresen erősíthető meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.
  • Hatásos bizonyos daganattípusok kezelésében. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására.
  • Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.
  • A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.
  • Allergia csökkentő, sejtszinten, lúgos környezetben hat.