Amit eszel, azzá leszel?

Annyi, de annyi impulzus ér bennünket nap, mint nap. Ugyanakkor komoly felelősségünk van abban, hogyan döntünk az életünkkel kapcsolatban. Igaz ez minden területen. Ám ha a táplálkozási szokásainkra nézünk, hiába ismerjük a mondás igazságát, miszerint „amit eszel, azzá leszel”, mégis gyakran elcsábulunk. Sőt, sokszor a koránt sem egészséges, könnyen hozzáférhető ételeket választjuk.

Te mit választanál?

Ha nem csak a felelősség a tiéd, de hatalmadban is áll választani, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogyan őrizd meg az egészséged. Sokan gondolják azt, hogy ez a döntés valójában nincs a kezükben, hiszen a lehetőségeik korlátozottabbak, mint amit az egészségük megkívánna. De ez koránt sincs így!

Mennyiség vagy minőség? Tényleg csak az egyik lehet?

Mai rohanó világunkban az nyer, aki a legegyszerűbb, leggyorsabb, leghatékonyabb megoldásokat ismeri. A legegyszerűbben elérhető lehet egy látványpékség fagyasztott terméke gyorsan átmelegítve. A leggyorsabb kategóriába is beleférhet egy élelmiszer bolt polcáról leemelt fehér lisztből készült péksütemény. Azonban egyik sem versenyezhet a leghatékonyabb kategóriában. Egészségtudatosság tekintetében pedig versenybe sem szállhatnak ezek a termékek.
Mennyiség tekintetében, ha valaki tudatos zöldség és gyümölcsfogyasztó, akkor sem képes minden nap több kilónyi mennyiséget elfogyasztani ezekből a létfontosságú vitamin, flavonoid és ásványi anyag forrásokból!

De akkor mi a teendő?

Miért éppen a flavonoidok vannak a fókuszban?

Erre a kérdésre egy tudományos kutatás adhatja meg a választ.

Az egész világon – mind a tudományos mind a közéletben – egyre jobban tudatosul a flavonoidok szerepe az egészség megőrzésében, ill. bizonyos betegségek kockázatának csökkentésében. Mint már eddigiekben is kiemeltük, az ezerarcú flavonoidok – melyek az egészség-védelmi rendszerünk „szürke eminenciásai” – csak növényekben termelődnek, így nekünk nincs is más dolgunk, mint minél többet bevinni a szervezetünkbe a zöldségek és színes gyümölcsök segítségével à ezt hívjuk korszerű, egészséges táplálkozásnak!

Az alábbi cikk is alátámasztja, hogy az USA-ban is – komoly tesztelési folyamat végén – erre az eredményre jutottak.

A növényi flavonoidok védik a szívet a haláltól

Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében – derült ki egy új tanulmányból
A flavus latinul sárgát jelent és az először sárga színű növényekben talált, biológiailag aktív anyagokat összesítve nevezték el így. Gyógyító tulajdonságaikat már sok korábbi megfigyelés, kisebb vizsgálat is jelezte, most egy új nagyszabású tanulmány egyértelműen igazolta kedvező hatásukat. A növényekben, gyümölcsökben több ezer flavonoid lehet és a tudomány ezeknek még csak kis részét azonosította. A biológiai kutatás azt mutatta, hogy a flavonoidok szív-és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek és évek óta számos kísérlet utalt arra, hogy különböző állatok öregedését is lassítják.

Csökkentette az infarktusok gyakoriságát

Marjorie McCullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják, vizsgálatukban százezernél több amerikai egészségét követték nyomon hét éven keresztül. Az együttműködés kezdetén igen részletes egészségügyi felmérés történt, hogy csak bizonyosan egészséges emberek kerülhessenek a hosszú ideig követett csoportba. A vizsgált személyek átlagos életkora 70 év volt. Az indulásnál 152 élelmiszerre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, így igen pontosan ismerték a résztvevők átlagos étrendjét. A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a szív-és érrendszeri halálozás a legritkább, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában.

A kutatók a férfiak és a nők között is különbséget figyeltek meg. A férfiak számára a flavonoidok főleg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak védő hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot evőkhöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvelők 37 százalékban kaptak ritkábban szélütést. A flavonoidok a férfiak infarktus gyakoriságát is 10 százalékkal csökkentették, de a nők körében ez a kedvező hatás kétszerte erősebb volt. A tanulmány a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóiratában, az American Journal of Clinical Nutrition februári számában jelent meg.

(MTI) forrás: http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_rovid_hir/hir/1394_a_novenyi_flavonoidok_vedik_a_szivet_a_halaltol