Kinek jó az ananász?

Fogyókúrázóknak

Az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a “mérleg nyelvét”, kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.

Tisztítókúrához

A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt, emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, rostanyagot tartalmaz, számottevő vitaminforrásként tarthatjuk tehát számon. A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grépfruit. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés és vérszegénység esetén is.
Magas a C-vitamin, antioxidáns és mangán tartalma, valamint gazdag bromelain enzimben, ezért hatékonyan hozzájárul a szabad gyökök elleni küzdelemhez.

Milyen hatásai vannak még az ananásznak?

Köszönhetően a magas réz tartalmának javítja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét, és jó hatása van az agyi folyamatokra is. A kálium tartalma pedig csökkenti a vérnyomást.

Az ananász rendszeres rágása erősíti a ínyt és javítja a szájhigiéniát.

A magas mangán tartalom segít megőrizni a csontok szilárdságát. Már napi egy adag ananász elfogyasztásával napi mangán szükséglet 70%-át fedezhetjük!

kollagén termelés nagyban függ a C-vitamin beviteltől, mivel az ananász C-vitamin tartalma magas, így a bőrünk is hálás lesz a fogyasztásáért.