ALUDNI KELL, de mennyit szükséges?

RÓZSA

Annyi mindenről beszéltünk már az elmúlt hetekben, evésről, nem evésről, rejtett kalóriákról, vízről és a többiről, azonban még mindig van mit kielemezni. Ma megint egy olyan téma jön, ami nagyon aktuális, nagyon sok ember életében, alapvető, és mégis beszélnünk kell róla. Mert ha ez nem valósul meg, akkor csinálhatunk bármit, sportolhatunk, mozoghatunk, nem fog megvalósulni, amit szeretnénk. Mai témánk az alvás és a pihenés. Jól gondolom, Adri, az alvás elmondhatatlanul fontos, ugye?

 

ADRIENN

Igen, az alvás rendkívül fontos, ugyanakkor én is azt látom, hogy eléggé alábecsült, mert hajlamosak vagyunk túlhajszolni magunkat, pedig az alvás ideje alatt regenerálódunk. A szervezetet folyamatosan ingerek érik, ráadásul egész nap mozgunk. Elég, ha azt nézzük, hogy mész A-ból B-be egész nap, ráadásul ha sportol valaki, ez halmozottan igaz. Mindez lefárasztja az elménket és a testünket is. Igenis kell hagyni időt regenerálódni.

 

RÓZSA

Azt lehet tudni, hogy mennyi az elég?

 

ADRIENN

A kor előrehaladtával csökken az alvásigény. Azt látjuk, hogy egy kisbaba átalussza az egész napot, egy óvodásnak tíz-tizenkét óra kell, egy felnőtt embernek pedig valahol 7 és 9 óra között van az alvásigénye.

 

RÓZSA

És azt lehet tudni, hogy milyen élettani hatásai vannak a nem alvásnak?

 

ADRIENN

Egyértelműen elrontja mind a szellemi teljesítőképességünket, mind a fizikai teljesítőképességünket, és utóbbi által pedig a sportban nyújtott teljesítményünket is kockára tesszük. Csökkenti az immunrendszerünk védekezőképességét is, de nemcsak a mennyiségi alvást kell biztosítanunk, hanem a minőségit is. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk minél sötétebb szobában, hűvösben aludni, legyen csend, legyen megfelelő a matracunk. Annyit beszélnek arról is, hogy mi a jó matrac, a kemény vagy a puha, azt mondom, amit kényelmesnek érzel. Legyen jó a klíma, a páratartalom, ez is valamelyest egyénfüggő, de a melegben senki nem tud annyira jól aludni. Ne igyunk túl sokat lefekvés előtt, hogy ne kelljen éjszaka amiatt felkelnünk, ne együnk nehezet vacsorára. Viszont éhesen se feküdjünk le, mert akkor meg esetleg az zavarja az alvásunkat, próbáljunk minőségi körülményeket biztosítani az alváshoz.

 

RÓZSA

Azt látom, hogy ugyanúgy, mint az étkezésnél, az időzítésnél, az alvásnál is van egy rendszer, amit ki kell alakítanunk magunknak, személyre szabottan.

 

ADRIENN

Igen, tehát ha valakinek sikerül ebbe is rendszert vinni, az pozitív irányba fogja megváltoztatni az egész napját, a napi ritmusának az alakulását. Hogy kinek mennyi alvásra van szüksége? Szokták mondani, hogy 10:00 órakor már jó aludni, ez szerintem annyira egyénfüggő, ráadásul ha valaki 3 műszakban dolgozik, úgysem fogja tartani. Tapasztaljuk ki, hogy nekünk mi a jó. A reggeli ébredésünktől számoljunk vissza, hogy azért legalább nyolc órát tudjunk aludni, illetve én még azt tapasztaltam magamon is és másokon is, akik rászoktak a korábban kelésre, hogy sokkal jobban meg tudták tervezni a napjukat. Ha időben lefekszel, korábban is fogsz tudni felkelni, egyrészt nyugodtabban tudsz ébredni, mert nem egy vekker kerregésére ébredsz, hanem esetleg magadtól, nyugodtabban tudsz készülődni reggel, nincs kapkodás, már egy stresszfaktort elkerültél. Ráadásul ha még reggel van időd erre-arra, egy kicsit tanulni, olvasni, előkészülni a főzéssel, akkor azzal is megspórolsz magadnak egy csomó stresszt. Ráadásul még ébredés után az elménk is frissebb, még jobban tudunk mondjuk például tanulni is. Érdemes ezt is kipróbálni.

 

RÓZSA

Saját tapasztalat, ha hozzáfűzhetem, hogy én is olvastam a Hajnali 5:00 óra Klub-ot, Robin Sharma könyvét, és kialakítottam egy szokást, hogy kilenc-tíz órakor már lepihenek, lefekszem, és fél öt-ötkor olyan frissen, üdén tudok ébredni, és akkor jöhet a könyv tanítása szerinti háromszor 20 perc: 20 perc torna, 20 perc, hogy egy kicsit rendbe teszem az agyam, hálát adok, és még 20 perc, amikor pedig kis olvasmány, tanulás, vagy rajzolom az aznapi teendőket, és ez nagyon-nagyon jól működik. A weboldalamon, a rozsamax.hu-n a sikerszokásokra, ha ráklikkeltek, vagy le is tudjátok tölteni ingyen, ott erről beszélek, és olvashattok is róla. Azt hallottam még, hogy az éjfél előtti alvás a legértékesebb, ugye? Viszont a sportolás nem csak segíti az alvást, hanem, azt mondtad, hogy a minőségét is javítja. Tehát ez azt jelenti, hogy mélyebben alszunk?

 

ADRIENN

Egyrészt a sportolás jó stresszlevezetés. Sokan azért nem tudnak aludni, mert mondjuk munkahelyi, családi gondok gyötrik, és ha le tudja valamelyest vezetni a feszültséget sportolással, az már javítja az alvásminőséget. Nem beszélve arról, hogy az ember azért egy jó kis edzésen el tud fáradni, igenis, lesz igénye a nagyobb alvásra. Amit még a sport kapcsán megemlítenék, hogyha mondjuk este elmegy az ember egy pörgősebb fitneszórára, akkor ne lepődjön meg, hogy kicsit később tud majd elaludni, ilyen hatása lehet, ezért ne estére tegyük a pörgősebb edzéseket. Inkább délutánra…

 

RÓZSA

Igen. Ha nézzük a nagyon erőszakos sorozatokat, fölajzza az embert, pszichésen is, a fiatalság egy kicsit veszélyben is van. Tehát a lényeg az, hogy ezt is okosan, rendszerben tervezzük meg, aludjunk, pihenjünk, mert adjuk meg a testünknek is, a lelkünknek és a szellemünknek is, amit kell. És ezek nagyon jó hírek, hiszen ki ne szeretne pihenni, aludni, de egy egészséges alvás legyen, és nem egy kényszerlustálkodás. Remélem, jegyzeteltetek. Most nem kérek fotót, hogy ki hogy alszik, jó? Viszont ha nagyon későn fekszel, egy picit hozd közelebb. Azt szokták mondani, még a nagymama mondta, hogy a tyúkokkal feküdjünk és a tyúkokkal keljünk. A kakas 5:00 óra felé már kukorékol, ugye? És mikor már sötétedik, olyan 9:00 felé már mennek aludni. Az állatoknak ez a biológiai ritmusa, akkor biztos, hogy nekünk is ez az egészséges, természetes. Nagyon szépen köszönjük, Adrienn. Ugye fogsz még nekünk mondani jó dolgokat?

 

ADRIENN

Két komolyabb témával készülök, de örülnék a felvetéseknek is, hogyha esetleg valami még nem egyértelmű, valahol esetleg maradt még kérdés, akkor még beszélhetünk azokról.

 

RÓZSA

Adriennek, tudjátok, van az Alakváltó Facebook-oldala is, szerintem oda is írhatnak, ugye, Adrienn? Vagy ide is írhattok kérdést. És higgyétek el, hogy a jó szokásokat ki lehet alakítani szépen lassan