Mi az almapektin?
A pektinek bonyolult felépítésű poliszaharidok, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók.
Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából, a cukorrépából nyerik ki. A pektinzseléket zsírkiváltó anyagokként is használják zsírszegény termékekben.
Mire jó az almapektin?
A pektinek megváltoztatják a gyomor- és bélrendszer tartalmának viszkozitását. Ha élelmiszerrel együtt visszük be a szervezetbe lelassítja az emésztési folyamatot, így a tápanyagoknak van idejük felszívódni a bélfalon keresztül és beépülni a szervezetbe. A tápanyagok maximális beépülésével pedig csökkenti az étvágyat.
A pektineknek erős vízmegkötő tulajdonságuk van, ezáltal megnő a folyadék mennyiség a székletben, ami jó hatással van az ember általános közérzetére.
Fogyasztását javasolják vastagbélrák megelőzésére is.
A pektinek bevonó és gélesítő hatása képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén, ami megvéd az agresszív tényezők irritáló hatásától. A pektinek alkalmazásával, nagyon jó eredményeket értek el a reflux kezelésében.
A pektinek képesek csökkenteni a vér koleszterin szintjét.
A pektineket javasolják méregtelenítésben (a nehézfémek szervezetből való kiürítéséhez).
Napjainkban nagyon hatékony fogyókúrás készítményként ajánlják és használják.
Fiatalító, ránctalanító hatása van, ezért száraz és öregedő bőr számára kifejlesztett kozmetikumokba is használják.
A pektin készítmények hemosztatikus tulajdonságairól igen közismertek, ezért felhasználják a tüdő, nyelőcső, gyomor és belek vérzése esetén, valamint a fogászatban, illetve nőgyógyászati megbetegedések esetében is.