Almapektin

Mi az almapektin?

A pektinek bonyolult felépítésű poliszaharidok, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók.

Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, citrom) héjából, a cukorrépából nyerik ki. A pektinzseléket zsírkiváltó anyagokként is használják zsírszegény termékekben.

Mire jó az almapektin?

A pektinek megváltoztatják a gyomor- és bélrendszer tartalmának viszkozitását. Ha élelmiszerrel együtt visszük be a szervezetbe lelassítja az emésztési folyamatot, így a tápanyagoknak van idejük felszívódni a bélfalon keresztül és beépülni a szervezetbe. A tápanyagok maximális beépülésével pedig csökkenti az étvágyat.

A pektineknek erős vízmegkötő tulajdonságuk van, ezáltal megnő a folyadék mennyiség a székletben, ami jó hatással van az ember általános közérzetére.

Fogyasztását javasolják vastagbélrák megelőzésére is.

A pektinek bevonó és gélesítő hatása képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén, ami megvéd az agresszív tényezők irritáló hatásától. A pektinek alkalmazásával, nagyon jó eredményeket értek el a reflux kezelésében.

A pektinek képesek csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

A pektineket javasolják méregtelenítésben (a nehézfémek szervezetből való kiürítéséhez).

Napjainkban nagyon hatékony fogyókúrás készítményként ajánlják és használják.

Fiatalító, ránctalanító hatása van, ezért száraz és öregedő bőr számára kifejlesztett kozmetikumokba is használják.

A pektin készítmények hemosztatikus tulajdonságairól igen közismertek, ezért felhasználják a tüdőnyelőcsőgyomor és belek vérzése esetén, valamint a fogászatban, illetve nőgyógyászati megbetegedések esetében is.