Élt New Yorkban egy fiatal házaspár, Tom és Mary. Szépek voltak, vidámak, Tom jóképű és kedves volt, és Mary-nek pedig olyan gyönyörű aranyhaja volt, hogy csodájára járt mindenki. Hát persze nagyon szerették egymást. Épp ezért estek gondba, mikor közeledett első közös Karácsonyuk, mert bizony szegények voltak, de nagyon szerették volna meglepni egymást valami kedves ajándékkal.

Gondolkodtak, gondolkodtak, majd felderült arcuk, mert kitalálták, mi lesz az a nagy-nagy meglepetés!

És eljött a Szenteste, gyertyát gyújtottak, és boldog izgalommal a szívükben várták, hogy megmutathassák ajándékaikat.

– Kezdd Te – mondta Tom.

Mary egy kis dobozt nyújtott át Tomnak, aki kibontotta, és meglepetésében felkiáltott:

– Ó de csodás arany óraszíj! – Tom ugyanis még édesapjától örökölt egy aranyórát, amit nagyon nagy becsben tartott, de sosem tudott hozzá méltó szíjat venni. Az öröm után azonban könnyes lett a szeme. Mary felkiáltott:

– Tom, Te nem is örülsz!?

Tom kesernyésen elmosolyodott:

– De igen, csak, tudod, zálogba csaptam az órámat, hogy ajándékot tudjak neked venni. Itt van, bontsd ki, biztosan nagyon fogsz neki örülni!

Mary izgatottan bontotta ki a kis csomagot, és mi volt benne, uramfia! Egy ékszerteknős páncéljából készült csodálatos fésűkészlet!

– Ez remekül fogja díszíteni arany hajadat, Mary! Ugye örülsz?

No, ekkor kezdődött csak az igazi sírás, Maryt rázta a zokogás.

– Mi a baj Mary? – Mary ekkor kibontotta a kendőt, ami a haját borította:

– Én meg eladtam a hajamat, hogy megvehessem neked az óraszíjat! – zokogott Mary, és bizony, a csodaszép hajzuhatagából csak egy kis kócos frizura maradt.

És ekkor történt meg a szeretet csodája, mert könnyeiken keresztül egymásra mosolyogtak, és szívükbe hatolt az érzés: hiszen nincs semmi baj, mert nem az ajándék a fontos, hanem az ajándékozó szeretet, amivel örömöt akartak szerezni egymásnak!

El is tették az ajándékokat a vitrinbe, és ott őrizték sok-sok éven át. Később gyermekeik és unokáik is szívesen hallgatták ezt a varázslatos történetet, ami mindig bearanyozta a karácsonyi ünnepeiket.